O poistení a dôchodku rozmýšľame, keď cítime zodpovednosť

02.08.2015 15:26

Životné fázy a poistenie

Každý vek má svoje priority
Do dvadsiatky je pocit zodpovednosti v rebríčku dôležitosti na posledných priečkach. Škola, prvé lásky, u niektorých prvé zamestnanie. Svet je gombička. Mladý človek prirodzene očakáva od života pestrosť zážitkov, je plný optimizmu a žije v opojení vlastnej nesmrteľnosti. Poistenie v tomto životnom období obvykle ešte riešia rodičia. Výnimku tvoria mladé páry, ktoré si založili rodinu skôr, ako ich rovesníci a riešia už zabezpečenie s)vojich ratolestí.
 
Po tridsiatke je život rozbehnutý. Kariéra sa začína sľubne rozvíjať, život dostáva konkrétnejšie kontúry. Mladí ľudia si najčastejšie v týchto rokoch zakladajú rodiny. Je čas vyriešiť otázku bývania, najlepšie dlhodobo. Prichádzajú prvé úvery, vážnejšie záväzky. U niektorých zaváži požiadavka banky a životné poistenie riešia kvôli hypotéke. Iní si uvedomujú potrebu zabezpečiť svoju rodinu pre každý prípad. Deti sú najväčšia radosť ale i starosť. Rodičia si uvedomujú vážnu zodpovednosť, ktorú dostali do vienka s požehnaním dieťaťa. Radšej platiť životné poistenie a nikdy neuplatniť nárok na poistné plnenie (napríklad pre prípad smrti či vážnych úrazov, či iných nečakaných udalostí), ako riskovať, že rodina zostane napospas osudu, keby sa niečo stalo
 

Po štyridsiatke sa cíti človek viacmenej zastabilizovaný. Pozornosť, ktorú venoval doteraz deťom, postupne presúva na seba samého. Začína si uvedomovať, že s pribúdajúcimi rokmi sa veľa vecí mení. Prichádzajú choroby, alebo o nich počúva od svojich rovesníkov. Ak nemal doteraz vyriešené životné poistenie ako zadné dvierka, keby sa niečo stalo (úraz, choroba, invalidita, ..), uvedmuje si, že je najvyšší čas samého seba finančne chrániť pred takýmito situáciami. Človek po 40-ke začína tiež registrovať "dôchodkové informácie", o ktoré vedome nechcel mať donedávna záujem, cítil sa predsa mladý a silný. Prichádza obdobie, kedy je však logické začať na dôchodok myslieť. Aký som mal doteraz príjem? Aké odvody som platil? Aký dôchodok môžem vôbec v budúcnosti očakávať? Kto sa o mňa neskôr postará? Zaťažím svoje deti? Budú mať na mňa čas, či dokonca peniaze, aby mi prípadne pomohli? S tým môže rátať málokto. Vo vlastnom záujme sa človek začína informovať o dôchodkovom systéme, možných variantách, ako sa na budúci dôchodok finančne zabezpečiť. Investičné životné poistenie, doplnkové dôchodkové sporenie, pravidelné sporenie formou investovania do podielových fondov - aj toto sú možnosti ako na to.

Po päťdesiatke rozum búcha na poplach. Kto ešte neriešil budúcu jeseň života, pociťuje miernu paniku. Čo ešte stihnem? Ktorá poisťovňa ma ešte poistí, keď sa zdravotná karta pomaly ale isto zapĺňa zdravotnými záznamami? Kde ma poistia a za koľko? Suma za poistenie sa so zvyšujúcim vekom zdražuje, rizko chorôb, úrazov a iných neželaných životných situácií sa zvyšuje. Dôchodok je nepríjemne blízko. Času na riešenie zas o čosi menej. Stále sú možnosti, len treba chcieť a nenechávať svoju budúcnosť napospas osudu.