Ako získať lepší úrok pre svoju existujúcu hypotéku?

21.06.2015 16:33

Ako získať lepší úrok pre svoju existujúcu hypotéku?

Možno ste si už všimli, že cena úrokov za hypotéku v poslednom období výrazne poklesla. Z výkladov bánk na nás kričia lákavé ponuky s provokačne nízkym percentom úročenia. Niektoré sa pohybujú aj okolo dvoch percent. Môže takú hypotéku získať každý? 

 

Vo väčšine prípadov to tak nie je. Často banky majú takú politiku, že iný úrok poskytujú svojim existujúcim klientom a iný úrok novým klientom. V tom druhom prípade, zväčša existujúci klient ťahá za kratší koniec. Veď to poznáte, keď vtáčka lapajú, pekne mu spievajú.

 

V tomto článku sa pozrieme na spôsoby, ako  môžete znížiť úrok na hypotéke vo svojej existujúcej banke. Možností je tu viac.

 

Požiadajte o zníženie úroku.

Aj vo Vás automaticky skrsol nápad refinancovať svoju starú hypotéku do inej banky? Viete, že toto nie je jediné riešene? K získaniu nižšieho úroku na Vašej hypotéke vedie aj iná cesta. Čarovné slovíčko znie - komunikácia. 

 

Komunikujte so svojou bankou! Choďte do svojej banky a povedzte, čo potrebujete! Nebojte sa a požiadajte o zníženie úroku. Nemôžte nič stratiť, môžete len získať. Veď banku stojí získanie nového klienta viac, než udržanie starého. Ak toto nezaberie, máme v zálohe aj iné možnosti.

 

Vyjednávajte.

Aby Vás banka brala vážne, povedzte jej o svojich plánoch s refinancovaním vašej hypotéky. Nenechajte sa odradiť. Pri vyjednávaní nižšieho úroku je ideálne mať v rukách vypracovanú ponuku na Vaše meno na hypotéku s výhodným úrokom z inej banky. Toto je veľmi silný argument! 

 

Ponuku na meno však v bankách vystavujú neradi, možno sa k nej budete musieť prebojovať cez známosti alebo môžete využiť služby vášho finančného poradcu, ktorý Vám na Vaše meno vypracuje ponuku prakticky z akejkoľvek banky. Uvidíte, že Vaša vyjednávacia pozícia sa úplne otočí.

 

Využite výročie fixácie.

Najjednoduchší spôsob ako získať nový - lepší úrok je využiť výročie fixácie. Ak využijete výročie fixácie, zvyšujete si svoju šancu na získanie ešte nižšieho úroku.

 

Niekedy ani pri dobrej vôli zo strany banky nie je možné zmeniť sadzbu úročenia. Aby Vás banka nestratila, môže Vám vyjsť v ústrety poskytnutím nového úveru na splatenie Vašej starej hypotéky bez zmeny banky. Nižší úrok tak získate spolu s novou úverovou zmluvou.

 

Aby sa Vám podarilo získať čo najvýhodnejšie úrokové podmienky, obráťte sa na svojho finančného poradcu. Predsa len má s vyjednávaním lepších úrokov a refinacovaním hypoték väčšie skúsenosti.Ak nijakého nemáte a potrebujete sa poradiť, môžete sa na mňa obrátiť.

 

zdroj: valeriabadevova.e-konzultant.sk